Net op tijd


Per 1 januari is er een nieuwe wet van de Europese Unie. Als je modaal of hoger verdient, en je hebt een huurwoning, ben je de klos. Tenminste als het om een sociale huurwoning gaat. Want volgens deze wet, mag je dan eigenlijk niet meer huren onder de 625,- Kan het dus zomaar zijn dat je honderden Euro’s meer betaald voor dezelfde flat als je bijstandstrekkende buurman.

Want zegt de Europese Unie, er wonen teveel mensen met een hoog inkomen in de sociale woningen. En dat kan niet (meer). Mensen met een inkomen van modaal of hoger, moeten of duurder huren, of kopen. Het modale inkomen is ongeveer 33.614 bruto per jaar incl. vakantietoeslag.

Een gemiddeld inkomen met steeds hoger wordende prijzen voor allerlei dagelijkse levensbehoeften.

Bijna een jaar geleden zijn wij in dit huis komen wonen. Gekocht met een koopgarant. We hebben mazzel gehad. We kochten dit huis met 25% korting. Welliswaar met voorwaarden zoals bijvoorbeeld het delen van de winst met de woningbouwvereniging als wij het huis zouden verkopen. Maar dat is alleen de winst die de woning behaald in de staat zoals wij het gekocht hebben. Eventuele investeringen van onszelf, zoals bijvoorbeeld een dakkappel, blijven van ons zelf.

Hoe meer ik lees over die nieuwe wet, hoe blijer ik ben dat wij uit onze huurwoning zijn vertrokken. We betaalden meer huur dan nu hypotheek en woonden 4 hoog in een flat. Met liften die regelmatig als toilet gebruikt werden, met een portiek die het regelmatig zonder ramen moest doen. Met feestjes die regelmatig uit de hand liepen zodat wij al niet meer opkeken van politie in de straat. En met die nieuwe wet, hadden wij dus rustig nog 200 meer voor diezelfde flat mogen betalen.

Aan de andere kant, wat voor een hypotheek kan je tegenwoordig nog krijgen met een modaal inkomen. En wat voor woning kan je kopen voor dat bedrag? Wij hebben rondgekeken. Wij wilden een woning met minimaal 4 slaapkamers. Toen wisten we al dat we graag nog een kindje wilden en wij willen onze kinderen toch graag een eigen slaapkamer geven. Wij wilden een woning met mogelijkheden, waar we onze eigen stijl aan kunnen geven.

De meeste woningen die wij hebben bekeken, waren uitgewoond, oud en gedateerd, zoals makelaars dat noemen. Maar dat waren de woningen in onze prijsklasse. Slaapkamers waren hokjes, waar amper een 1-persoonsbed in kon staan. CV-ketels uit het jaar 0 of helemaal nog niet aanwezig. De hele woning volledig enkel glas en isolatie hadden de bewoners ook nog nooit van gehoord. Keukens uit de jaren ’70 en ga zo maar door. Woningen die binnen ons budget lagen, maar waar we met een sloophamer door heen moesten. Hierdoor kwam zo’n woning al snel boven ons budget uit.

Al een tijdje voordat deze woning te koop kwam, wist ik dat deze in de verkoop zou gaan. We wisten alleen niet wanneer precies. En daarbij moesten we loten. We eindigden op de 8ste plaats en hadden zeker niet verwacht dat we nog een kans maakten. Maar het geluk lachtte ons op dat punt zeker toe. Wij mochten kijken en kopen! Ik kende deze huizen al van binnen, ik kende de ruimte en had al in mijn hoofd zitten wat we ermee konden doen. Ik wilde dit huis en we kregen het! Ik was al blij en wordt er alleen nog maar blijer mee.

Wij zitten hier prima en blijven nog lang zitten waar we zitten. Met de nieuwe regelgeving van de EU (waar we met z’n allen keihard NEE tegen hebben gestemd), de strengere regels en eisen die banken ons opleggen voor een hypotheek na de kreditcrisis (die notabene door hunzelf veroorzaakt zijn) en de steeds duurder wordende eerste levensbehoeften ben ik blij dat wij niet een jaar later een huis hebben gekocht!

Facebook Comments