Zwarte toekomst


Nog jaren last van de crisis kopt de Telegraaf. Alsof we dat nog niet wisten. De bedragen die bezuinigt moeten worden, lijken dagelijks hoger te worden. De bezuinigingsmaatregelen lijken dagelijks verder uitgebreidt te worden. De bodem van de schatkist lijkt in zicht te komen, terwijl de schatkist van n of ander “redt de Euro-fonds” steeds voller lijkt te raken.

PlatzakWe storten 18 miljard Euro in het fonds en terwijl ze dat in Den Haag besluiten, besluiten ze ook direct even datzelfde bedrag te bezuinigen. Nu lees ik op Telegraaf.nl dat we vanaf 2025 door moeten werken tot dat we 68 zijn. Dat is over 13 jaar….dan ben ik 45. Shit, niet nog 35 jaar werken, maar nog minimaal 36 jaar. Maar dat wordt nu al besloten, dus wellicht moet ik ervan uitgaan dat ik door moet werken  tot mijn 70ste. Ok, dus nog 38 jaar werken. 38 jaar lang verplicht pensioen afdragen om er vervolgens zelf niet van te kunnen genieten. Wellicht heb ik op mijn 70ste mijn lichaam inmiddels kapot gewerkt, of ga ik dagelijks met mijn rollator, naar mijn werk. Al zal ik deze zelf moeten betalen, want een ziekenfonds pakket is alleen nog maar voor de allerrijksten weggelegd. Mensen met minimaal een WO-opleiding en die daar dan vervolgens ook nog werk in kunnen vinden. Voor artsen en piloten, voor bestuurders van de ziekenhuis en thuiszorginstellingen. Voor de algemeen directeur van de woningbouwvereninging waar wij geen woning kunnen huren omdat wij volgens Europesche wetgeving te veel verdienen.

Nog jaren moeten wij volgens de media nog bloeden voor de financile- en Eurocrisis. Nog langer moeten wij werken, nog meer betalen voor het ziekenfonds, steeds hogere eigen bijdrages in de zorg, steeds kleinere basispakketten, steeds hogere kosten omdat het rechtse kabinet zo nodig marktwerking wil in de zorg. ( weten ze inmiddels nog niet waar dat toe leidt?). Nog meer lenen om kinderen te kunnen laten studeren, nog meer betalen om met de auto van huis naar het werk te komen, nog meer aan wegenbelasting, aczijnzen, nog minder aan toeslagen of kinderbijslag. Nog minder onbelaste kilometervergoeding, nog meer kilometerheffing. Tot absurde stijgingen van gas, water en licht, extra lokale belastingen, WOZ-waardes die alleen maar stijgen terwijl de woningmarkt al jaren op zijn gat ligt. Steeds hogere hypotheekrentes, steeds lagere spaarrentes. Steeds meer EU-regels, steeds minder denken om ons eigen kikkerlandje.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is vast nog wel meer te bedenken. Ik heb altijd geleerd dat wij in een sociaal land leven, waar armoede niet bestaat. Dat iedereen voldoende heeft om van te kunnen leven. Dat er uitkeringen bestaan voor als je werkloos wordt, die je tijd geven om een nieuwe baan te vinden. Mocht dat niet lukken, dan heb je altijd nog de bijstand. Geen vetpot, maar je hebt een dak boven je hoofd en brood op de plank. Geen dure televisie, geen dikke auto onder je kont en geen luxe vliegvakantie naar n of ander exotisch oord (toch?), maar wel eten en een dak boven je hoofd.

Inmiddels ben ik volwassen, zie de rijen bij de voedselbank elke week langer worden, zie mensen in de bijstand met de duurste auto’s en splinternieuwe televisies, zie ik ons zelf ons te pletter werken met nog een antieke breedbeeld TV en een auto van 15 jaar oud. Willen wij wel sparen, maar blijft er elke maand niets over. Soladariteit is ver te zoeken. Een sociaal stelsel lijken wij niet te kennen. Steeds harder werken voor steeds minder geld en steeds sneller stijgende prijzen. Ergens houdt het op! De schatkist van Nederland is leeg! Nou mijn portomonee ook!

Anderzijds we roepen steeds genoeg is genoeg, iedereen spuit zijn ongenoegen op internet, radio en tv, maar gaat vervolgens braaf de volgende dag weer aan het werk, betaald weer braaf belasting en naast mopperen, doen we (bijna) allemaal helemaal niet!!!

En dat geldt ook voor mij.

(bron tekening: klik op het plaatje voor het orgineel)

Facebook Comments