Harlequin Jurk La Maison Victor


Een tijdje geleden kreeg ik een e-mail van de redactie van La Maison Victor. Ik heb al eens iets gemaakt uit een blad van La Maison Victor en daar ook op mijn blog over geschreven.  In beide gevallen ging dat om een trui voor mijn jongens. Één voor Keyon en één voor Ferris. (zie hier) Die voor Keyon was het originele patroon, die van Ferris heb ik aangepast zodat de trui lange mouwen kreeg. Beiden hebben de truien met veel plezier gedragen tot ze te klein waren. ( zal binnenkort eens nieuwe maken)

De redactie van La Maison Victor vroeg mij of ik een patroon wilde testen en daar over wilde bloggen. Nou daar kan ik natuurlijk geen nee op zeggen. Ik kreeg de keuze uit een aantal patronen en koos voor de Harlequin Jurk. Een simpele jurk die je naar mijn idee met een leuke stof interessant kan maken.

Toen ik het patroon binnenkreeg, viel mij gelijk al op hoe prettig deze eruit zag. In een mapje met aan de ene kant het zeer duidelijke boekje en aan de andere kant het patroon in diverse maten op stevig papier. Een stuk prettiger dan de patronen van de Burda bijvoorbeeld. Die staat altijd op dat hele dunne patroonpapier en die kan je na 3 keer gebruiken wel weggooien.

Harlequin Jurk Patroonboekjewp-1476083624036.jpgwp-1476083628871.jpgwp-1476083632843.jpg

Hoe het patroon geleverd wordt is wat mij betreft een dikke pluspunt voor La Maison Victor.

In mijn grote hoeveelheid stoffen, had ik uiteraard niet een stofje liggen wat ik geschikt vond voor dit jurkje. Ik toog dus twee weken geleden vol goede moed naar Harry’s Stoffen, omdat ik op Facebook al had gezien dat ze weer een hoop leuke najaars/winterstoffen binnen hadden gekregen. Ik voel me daar altijd net een kind in een speelgoedwinkel en moet mij altijd erg inhouden dat ik niet die halve winkel leegkoop. Uiteindelijk vond ik een leuke, gebreide stof voor dit jurkje.

wp-1476049142965.jpg wp-1476049156399.jpg wp-1476049252810.jpg

Nou ontbrak het mij de rest van de week aan tijd, dus ik heb de stof gewassen en vervolgens nog een week aan de kant gelegd. Afgelopen weekend had ik dan eindelijk tijd. Enkele weken geleden hebben wij een kleine interne verhuizing gehad, dus ik heb mijn eigen kamertje. Het is een klein kamertje waar ik prima kan naaien, maar er is geen ruimte om een patroon op patroonpapier te zetten en de delen op stof te spelden. Dat doen we dan nog gezellig op de keukentafel.

Momenteel hang ik een beetje tussen maat 36 en 38 in. Ik wist ook niet zo goed welke maat ik zou kiezen. Ik heb vervolgens mijn maten maar opgenomen (ik zou het een keer op moeten schrijven, dan hoef ik niet steeds te meten) en deze vergeleken met het patroon. Hierbij wederom een voordeel hoe het patroon op papier geprint staat. Dit kon ik makkelijk nameten. De ruimte die in de taille zat, heeft mij doen besluiten om toch een maat 36 te maken. Dit hoef ik bij Burda patronen niet meer te doen. Dat zijn ze echt te klein.

Ik vind het handig om de lijnen op het patroon eerst te tekenen met een stift zodat ik het makkelijker op patroonpapier krijg. Het patroon heeft een voor- en achterpand en belegdelen als ook een biasband. Pas nadat ik alles had uitgetekend en de instructies begon te lezen, kwam ik erachter dat je kon kiezen voor biasband of belegdelen. Persoonlijk vind ik belegdelen mooier (en makkelijker) dus de keuze was gauw gemaakt.

wp-1476049242122.jpgwp-1476049234231.jpgwp-1476049225085.jpg

Ik heb gekozen voor een vrij dikke stof. Dit bleek lekker makkelijk liggen. De patronen lagen dus vrij snel op het stof. Na het knippen van de stof heb ik de belegdelen voorzien van vlieseline. Ik heb eigenlijk altijd ruzie met dat spul. In ieder geval die hele dunne vlieseline.

wp-1476049218358.jpg

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik het verkeerd op het stof leg en dan mijn strijkijzer beplak, in plaats van mijn stukken stof. Maar dit ging helemaal goed en het bleef ook goed zitten op de stof. Nou knip ik vlieseline altijd erg slordig, dus na het strijken heb ik de randjes nog even bijgeknipt.

De werkbeschrijving gaf aan de naadtoeslagen van te voren te voorzien van een zigzag steek of een overlocksteek. Nou heb ik sinds een tijdje een lockmachine hier staan. Ik kan nog niet zeggen dat ik er echt mee uit de voeten kan. Als de lockmachine goed is ingeregen, werkt het perfect, maar dat inrijgen is toch wel een hele klus. Eerst een lapje geprobeerd en hij stond gelukkig nog goed ingesteld.

In het patroon werd aangegeven om een naadtoeslag van 1 centimeter aan te houden. Persoonlijk vind ik 1,5 cm makkelijker en zeker als ik er met de lockmachine langs ga, wordt er ook nog een beetje vanaf gesnoept. Ik heb dus gekozen voor 1,5 cm en heb alle randen afgewerkt.

wp-1476049183817.jpg wp-1476049209671.jpgDit gaf wat mij betreft een erg mooi resultaat en zeker na het aan elkaar zetten van het voor- en achterpand gaf dit een mooi professioneel afgewerkt resultaat.

Het jurkje is simpel, de stof is makkelijk te verwerken, het is niet glad, het glijdt niet. Wel is de stof dik en dat merkte mijn naaimachine af en toe ook. Vooral bij het aanzetten van de belegdelen op bijvoorbeeld de schoudernaden. Dan waren het toch al gauw 4 dikke lagen stof.

De belegdelen voor zowel de halslijn als de armsgaten,  moesten met de hand vastgezet worden aan de schoudernaden. Daarna strijken en klaar. wp-1476049176446.jpg

Doordat de stof vrij dik was, vond ik al dat het lastig was de belegdelen mooi om te strijken. Nog de stille hoop dat wanneer ik het jurkje aan zou trekken, dit vanzelf wel goed zou vallen. Dit viel dus tegen. De halslijn bobbelde, de armsgaten zaten niet mooi. Het was het net niet.

’s Avonds heb ik nog maar naald en draad gepakt en heb de belegdelen volledig vastgezet op de jurk zodat ze geen kant meer op kunnen en netjes blijven zitten. Wederom bleek weer dat dit een erg fijne stof is om mee te werken. Met de hand naaien is niet echt mijn ding, maar dit kon ik vrijwel onzichtbaar vastzetten. Degenen die willen zien dat het vastgezet is, moeten echt met hun neus erboven op.  En bij het aantrekken zit het nu wel goed en een stuk prettiger.

Ik heb helaas nog geen foto’s dat ik het jurkje aan heb. Moet nog even een “fotograaf”vinden..

wp-1476049169710.jpg

Zie hier in ieder geval het jurkje helemaal af!

Ik vond dit erg leuk om te doen. Je kijkt toch op een andere manier naar je werk en je bent veel bewuster bezig. Misschien zelfs wel netter. Ik koos een jurk die ik anders misschien niet zo snel gemaakt had, maar waar ik nu toch wel erg blij mee ben.

Ik vond dit leuk om te doen, omdat ik een ander soort blog schrijf, een reden had voor een blog en hopelijk volgen er nog veel meer. Patronen testen en erover bloggen? Kom maar op. LEUK!!

En voor één ieder die dit leest; alle commentaar is welkom en wordt gewaardeerd!!

La Maison Victor, bedankt, hopelijk doen we dit nog eens!

Hieronder alle foto’s op een rij
 

Facebook Comments