fruitvlieg_130610_1276444983_5_Wie heeft er op dit moment geen last van, fruitvliegjes. Ze doen niks, behalve irritant aanwezig zijn. Nog geen mes met chocopasta kan je op het aanrecht laten liggen, uit het niets komen ze te voor schijn. Een aantal weken lang een beker azijn op het aanrecht gehad, scheen te helpen. Er zijn inderdaad 2 dozijn van die beesten in verzopen, maar één keer knipperen met je ogen en ze zijn er al weer. Fruit ligt inmiddels in de koelkast, de vaatwasser draait overuren omdat een gebruikte beker of kopje niet langer dan 2 minuten op het aanrecht blijven staan en er dus voor elk glas drinken een nieuw glas gepakt moet worden. Dus nu maar eens op onderzoek uit, wat voor beesten zijn het? En we weten allemaal hoe we er aan komen, maar er af komen is toch een stuk lastiger. Dus ook op onderzoek en allerlei tips en tricks van het internet uitproberen. Eens kijken wat wel werkt en wat niet.

Ten eerste dus, wat zijn het voor beesten? Als je op wikipedia fruitvliegjes intypt, krijg je bar weinig informatie. De naam fruitvlieg lijkt geboren te zijn in de volksmond en ik verwacht dat dit komt doordat die vliegjes over het algemeen op rijp fruit afkomen. Wikipedia verteld mij het volgende:

Drosophila (dier)
Drosophila
Insecten
Drosophila is een geslacht van kleine vliegjes dat meestal als ‘fruitvliegjes’ wordt aangeduid.
Fruitvliegjes leggen hun eitjes op (over)rijp fruit, opdat larven genoeg te eten hebben. De vliegjes komen van buiten op het rijpe fruit af, maar zijn daarna moeilijk weer kwijt te raken.
[bewerken]Bekendste soort

De zogenaamde Bananenvlieg, oftewel de Drosophila melanogaster, is vanwege het gebruik als proefdier voor genetische experimenten het bekendste lid van het geslacht. Bananenvliegjes worden veel gebruikt bij genetische experimenten, omdat ze zich erg snel voortplanten en gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Drosophila_(dier))

Nu dus nog speuren op het internet op van die beesten af te komen…
Een beker azijn helpt dus niet, of een klein beetje.
Als je googled op fruitvliegjes dan lijkt het wel of alle fora vol staan over die vliegjes, die je niet ziet tot je voorbij loopt en er zo’n hele zwerm van die beker afkomt.

Een aantal tips die ik tegenkom staan hierboven al beschreven en zijn toch ook wel tips waar elk verstandig denkend mens zelf wel op komt. Een andere tip die ik tegen kwam, vind ik wel grappig…neem een vleesetende plant!
Uiteraard ook de tip met het azijn, maar nu met een scheutje afwasmiddel erbij. Ze willen drinken van de azijn, ze gaan dood van de zeep. Een vliegenlamp, ook uitermate schikt voor andere irritant vliegend ongedierte, een fruitvliegjes val, stop allerlei lekkernijen in een beker, plak er plastic om heen en maak een klein gaatje waardoor ze er wel in kunnen kruipen, maar er niet meer uit. En er schijnen zelfs bedrijven te zijn die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van fruitvliegjes!

Een andere leuke tip die ik las, met een pantykousje over de stofzuigermond, opzuigen en dan kousje dichtknopen en dopen in een beker azijn met zeep. Een tip die ik zeker ga proberen. Ook de Kruitvat ongedierte en vliegenbestrijding schijnt te werken.

Als iemand nog andere tips heeft, dan hoor ik het graag…Laat een reactie achter…
Succes met de fruitvliegjes jacht!

Facebook Comments

Een gedachte over “Fruitvliegjes (Drosophila)

  • Annelies Wiegman-Cornelius op Facebook

    we hebben der gelukkig niet veel last van, maar bij ons op twerk wel en daar hebben we een kopje kokend water met suiker erin..werkt bij ons goed..en ja zoals je al zei alles opruimen en goed schoonmaken..succes dermee!! 😉

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.