Economische Malaise


Soms als ik de krant lees, begrijp ik helemaal niets van wat er op het moment in Nederland gebeurd. Volgens onze geweldige minister-president Mark Rutte, komt er in Nederland namelijk geen armoede voor. Maar dagelijks lees ik berichten in de krant over banenverlies, schuldsaneringen, voedselbanken en gedwongen verkopen.

Steeds meer mensen lijken hun baan te verliezen en steeds meer mensen hebben daarom moeite om hun vaste lasten te betalen. De Nederlandse Staat moet bezuinigen, oké, maar waarom gaat dat vooral ten koste van de midden-inkomens? Wij krijgen er geen cent bij, lonen zijn bevroren, BTW-tarieven gaan omhoog, benzine inmiddels onbetaalbaar, Openbaar Vervoer een dramatisch alternatief, achterlijke huurverhogingen voor de modaal-verdienende mens, in zeer rap tempo stijgende ziektekosten premies om nog maar te zwijgen over het eigen risico in de zorg en de steeds sobere vergoedingen in de basis.

Waarom moet ik elk kwartaal bijna € 35,- voor de pil betalen? Wanneer ik nog een kind op de wereld zet ben ik de komende 18 jaar een stuk duurder voor de staat en de verzekeringen.

Waarom worden veelplegers (zie Telegraaf: Veelplegers krijgen baan van bedrijf) aan een baan geholpen en zijn wel willende hard werkende mensen al maanden, zelfs jaren werkloos en moeten zij het maar uitzoeken?

Hoe kan het dat er vorig jaar 30% meer schuldsaneringen zijn uitgesproken dan een jaar eerder? (zie Telegraaf: Opnieuw meer schuldsaneringen). Hoe is het mogelijk dat de rijen bij de voedselbanken elke week langer worden? Dat deurwaarders je gehele inboedel mogen verkopen en alleen het bed mogen laten staan? Hoe kan het dat incasso-kosten vaak hoger zijn dan het te betalen bedrag?

Waarom moet er zoveel bezuinigt worden dat er ook bij de omroepen de komende jaren 620 voltijdbanen verdwijnen? Al deze mensen belanden in de WW en sommigen wellicht in de bijstand. Wat is dan het effect? En het snijden in de banen, welk effect heeft dat op de kwaliteit? Als ik alleen al kijk dat erbij Uitgeverij Wegener honderden banen verdwijnen en in elk artikel in zowel de krant als op het internet minstens 1 schrijffout staat, zal het snijden in budgetten het er niet beter op maken. Hetzelfde geldt voor de Telegraaf. Soms totaal onleesbare zinnen, maar toch moeten er honderden banen verdwijnen. Ten koste van wat?

En al deze mensen die hun baan verliezen, kunnen hun hypotheek/huur niet meer betalen, zitten in de kou, want gas is ook zo langzamerhand onbetaalbaar geworden, zitten in het donker want hetzelfde geld voor stroom. Kunnen niet een stad verderop solliciteren, want met de huidige benzineprijzen kan de auto niet meer rijden. Worden uit het ziekenfonds gezet want de premies zijn niet meer op te brengen, worden in een bus gestopt om langs de kassen te rijden en o wee als je weigert, dan hou je helemaal niks meer over.

Maar armoede bestaat niet. Maar Mark Rutte heeft het mis. Armoede bestaat wel degelijk, laat hem zijn ogen eens open doen. Laat hem eens binnenkijken bij gezinnen. Want bij de meesten is het niet (direct) zichtbaar, want schaamte is ook daar.

Facebook Comments