Crisis


De zaterdag krant….Ik kan mij nog een tijd herinneren dat er elke zaterdag groot op de voorpagina van de krant het aantal vacatures te zien was. Ik heb net even de krant van gisteren doorgebladerd. Als er 15 vacatures in stonden, dan was het veel. Vacatures voor leden van de raad van toezicht van diverse instanties, schooldirecteuren en vrachtwagenchauffeurs. Nog een aantal functies waar minimaal HBO gevraagd wordt en meer niet.

Tevens staat er een stukje in over Poolse werknemers en Minister Kamp. Dhr. Kamp geeft in dat stukje aan dat wij, Nederlanders, gebruik moeten maken van ons thuisvoordeel zoals het beheersen van de taal en huisvesting. Dat er 200.000 vacatures voor laag opgeleiden zijn en dat er inmiddels 300.000 Polen en ander oostblok spul hier in Nederland zijn.

Maar inmiddels vraag ik mij af wat laag opgeleid is en hoe er wordt bepaald welk niveau iemand moet hebben voor bepaalde functies. Vorige week las ik in de krant een vacature voor een bijbaan in een parkeergarage. Het netjes houden van de garage, doorbellen van storingen naar de beheerder en vragen van klanten beantwoorden. Mag iedereen raden wat voor opleiding daar voor gevraagd werd. Ja let wel….minimaal een opleiding op HBO-niveau!!!!

Ik heb altijd gedacht dat ik een redelijke opleiding gedaan had. MBO-4 niveau. Niet het hoogste, maar ook zeker niet het laagste, maar dat laatste vraag ik mij inmiddels af. Voor bijna alle functies ben ik te laag opgeleid. Voor de meest simpele functies vragen ze minimaal HBO-niveau. Ligt dat aan het niveau van HBO, zoals de laatste maanden veel besproken? Is dit mijn “straf” omdat de HBO-instellingen beneden maats presteerden? Is daarom MBO per definitie al te laag? Of zijn er gewoon geen openstaande vacatures meer voor een MBO-er. Kan ik misschien beter weer in de avonduren en in het weekend op een callcenter gaan werken en daar een studie van betalen? Maar moet ik dan wel HBO gaan doen? Vind ik dan wel een baan?

Openstaande vacatures, ze zijn er wel, maar je hebt haast een vergrootglas nodig om ze te kunnen vinden. Je hebt kruiwagens nodig die je voorstellen bij eventuele werkgevers en dan maar hopen dat je een keer de juiste vis bent in die kleine, volle vijver.

En dan het volgende. 7 weken lang heeft heel Nederland met argusogen naar de onderhandelingen in het Catshuis gekeken. Wat gaat er gebeuren, hoeveel gaat het kosten? 7 weken lang hebben ze in het Catshuis geld verspil met het maken van plannen om Nederland naar de afgrond te helpen. Mondjesmaat kwam er informatie naar buiten. Of we daar blij van werden, nee niet echt. Maar één ding is een feit, wij moeten uit die crisis en gisteren heeft Geert Wilders, Prut Partij V ons de volgende  crisis in gegooid. Een kabinetscrisis. Nog maar een paar dagen de tijd om de plannen aan Brussel te leveren en die klojo trekt de stekker eruit. Hij kan zich ineens niet meer vinden in de plannen die hij mede heeft gemaakt. Hij stapt eruit, kapt ermee en zet Nederland wederom als lachertje op de kaart.

De PVV, een zeepbel die veel langzamer uitelkaar spat dan ik had gehoopt. Een leider met een partij zonder inbreng. Een waterstofperoxide kop die dingen kan bedenken als de kopvoddentax. Een vent die vooral roept, schreeuwt en beledigt en verder niets doet. Een idioot die waarschijnlijk zijn eigen hachje wil redden nu de zeepbel eindelijk lijkt te barsten. De één na de andere PVV-er stapt op, verdwijnt en keert zich tegen Wilders. Al weken achter elkaar daalt de PVV in de peilingen en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Want ja, laten we kiezen voor de AOW-ers, laten we ineens voor hun belangen op komen en daarmee het kabinet laten knallen. Laat mij zieltjes winnen zodat ik er misschien in de volgende verkiezingen nog beter uit kom. Dat gevoel krijg ik bij die man.

We weten inmiddels dat iedereen er op achter uit gaat, de hard werkende Nederlander nog het meest. Alle prijzen stijgen, alle lonen bevroren, steeds meer werklozen, steeds meer betalingsachterstanden. Allemaal moeten we bloeden en de mensen met het meeste geld, merken het minst. Oneerlijk!!! Ja!! Slim om het kabinet te laten springen? NEE!

Laat ze daar in Den Haag de boel op orde brengen, laten ze eens iets doen in plaats van alleen maar te schreeuwen. Laat het een sociaal plan zijn. Iedereen inleveren? Oké, maar wel naar rato en als het aan mij ligt, die ellendige banken het meest. Afschaffen dat bonussysteem. Hypotheken verstrekken op een eerlijke manier, niet de hand op de knip houden en vervolgens dikke bedragen als  bonus uitkeren. Wees coulant naar mensen die hun baan verloren hebben en even moeite hebben met het betalen van de hypotheek. Geef mensen de tijd om hun baan de vinden tussen de weinige openstaande vacatures. Bestempel iemand met een betalingsachterstand niet gelijk als wanbetaler, een “status” waar je zo maar niet afkomt terwijl iemand het in tijden van economische malaise niet altijd in de hand heeft.

En regering, zorg dat er banen bij komen, zorg dat mensen vertrouwen terug krijgen in ons land, zorg dat we weer een klein beetje geld hebben om meer  te kunnen kopen dan alleen het broodnodige. Zorg ervoor dat in ook nog wat van mijn salaris overhoudt voor de wekelijkse boodschappen, nu de brandstofkosten bijna net zo hoog zijn als mijn salaris. Zorg ervoor dat werkgevers weer vertrouwen krijgen in de economie zodat zij weer mensen durven aan te nemen, zodat mensen weer geld durven uit te geven. Bedenk nou eens een goed plan voor de hypotheekrente aftrek waar nu al jaren over gesproken wordt, maar niets aan gedaan wordt. Stop met dat idiote plan om scheefhuren ( dat woord bestaat niet eens) tegen te gaan. Het wordt alleen maar schever. De één betaald voor het zelfde armetierige flatje in die zelfde aftandse buurt straks 300 euro meer per maand dan zijn bijstandstrekker zwartwerkende buurman. Krijgt geen toeslag en ook nog eens een extra huurverhoging te verstouwen. Hoe scheef kan het zijn?

En regering, Mark Rutte, VVD, CDA, Verhagen…en misschien is het wel eens goed om eens rond te kijken, eens te luisteren naar het volk, want Mark Rutte, armoede bestaat niet???!!! Open up your eyes, wake up, stop dreaming……

Facebook Comments