Zwijgplicht Kate Burkholder serie


Zwijgplicht Boek omslag Zwijgplicht
Kate Burkholder
Linda Castillo
Crime
2009
311

Wat doe als je een geheim moet verzwijgen om jezelf en je familie te beschermen terwijl je daarmee een moordonderzoek verhindert? Kate Burkholder is onlangs aangesteld als politiechef in haar voormalige woonplaats Painters Mill, Ohio. Haar kennis van de Amish, hun taal en gebruiken, maken haar de ideale kandidaat. Ze is opgegroeid in die gemeenschap, maar heeft er voor gekozen om elders haar leven op te bouwen, weg van haar verleden. Dat verleden komt in alle heftigheid naar boven als er in het stadje weer een seriemoordenaar opduikt, net als zestien jaar geleden. De moorden van toen en nu lijken zo op elkaar dat het wel om dezelfde moordenaar moet gaan. Alleen Kate weet dat dat niet kan...Terwijl ze vastbesloten is om de moordenaar te vinden, probeert ze tegelijkertijd wanhopig haar geheim verborgen te houden.n terug.

Ik heb veel digitale boeken welke ik in een Calibre bibliotheek heb. Via dat programma, via Goodreads en via KOBO bekijk ik vaak de aanbevelingen. Zo kwam ik ook op het boek van Linda Castillo – Zwijgplicht.

Dit boek gaat over een dorp in Amerika waar ook de Amish deel van uit maken. Het stadje heeft een vrouwelijke hoofdcommissaris. Kate Burkholder. Kate is opgegroeid als Amish-meisje, maar heeft er voor gekozen om de Amish te verlaten. Bij de Amish betekent dit dan ook een bann. Iets wat wel een aantal malen genoemd wordt in het boek, maar waar niet echt op ingegaan wordt.

Kate krijgt te maken met een moord die heel veel overeenkomsten toont met moorden die in het stadje gepleegd zijn toen Kate 14 jaar jong was en volgens Kate is dat onmogelijk want zij heeft de moordenaar doodgeschoten.  Angst maakt zich van haar meester en Kate gaat samen met haar broer op zoek naar het stoffelijk overschot van de Amish-man die haar heeft verkracht op haar 14de.  Ze kan het lijk niet vinden en moet die nacht het zoeken opgeven. Ondertussen wordt er nog een lijk van een jonge vrouw gevonden en de gemeenteraad besluit dat er hulp voor Kate bij moet komen.

De sheriff wordt erbij gehaald en ook een medewerker van het CBI. De medewerker van het CBI is 2 jaar eerder zijn hele gezin kwijtgeraakt door moord en sindsdien zwaar aan de drank. Zijn leidinggevenden zijn hem liever kwijt dan rijk, maar hij weigert pensioen. Hij wordt op de zaak van de moorden gezet in de hoop dat hij het volledig verprutst en ontslagen kan worden.

Naar mate het boek vordert, wordt het steeds spannender, Kate wordt zelfs van de zaak gehaald en ontslagen nadat ook de dochter van de burgermeester slachtoffer wordt van de seriemoordenaar. Er wordt een verdachte opgepakt, een Amish en Kate is ervan overtuigd dat hij niet de dader is. Terwijl ze thuis zonder baan zit, blijft ze doorgaan met haar onderzoek en stuit zo op de ware moordenaar….